Kadeřávek – tak trochu jiná kapusta.

10. ledna 2017 v 15:12 | zdroj:jakvkuchyni.cz |  RŮZNÉ ČLÁNKY A ZAJÍMAVOSTI
.... kadeřávek, celým jménem kadeřavá kapusta. Tuto brukvovitou zeleninu oceníme zejména v zimních měsících, kdy není příliš možností, jak přirozeně doplnit vitamíny z domácích zdrojů.
Možná se s ním doma více spřátelíte v rámci povánoční diety.

shutterstock_192761057

Ačkoliv díky svému zjevu působí dojmem, že se jedná o výsledek pěstitelských pokusů posledních let, opak je pravdou, jedná se o tradiční zeleninu, která se na našich zahrádkách objevuje už pěkných pár století. Důležitá pro naše předky byla zejména proto, že ji můžeme pěstovat i v zimě. Listy z něj jednoduše odlamujeme až do března. Rozhodně se nemusíme bát, že mu mráz uškodí, dokonce bychom mohli říct, že naopak zlepší jeho chuť.

Díky své odolnosti není problém si vypěstovat kadeřávek na balkoně

Pro zdraví

Navíc se jedná o opravdovou léčivou bombu, kterou zejména v zimě oceníme. Najdeme v něm nejen minerální látky, jakými jsou například vápník nebo železo, ale také vitamíny. Za zmínku stojí zejména K, C a karoten, kterými je doslova nadopovaný. To však není vše, stejně jako v normální kapustě v něm najdeme lutein, ale i vlákninu nebo antioxidanty. Díky tomuto mixu je ideální zeleninou pro povánoční dietu. Konzumovat by jej měli také lidé trpící kardiovaskulárními onemocněními nebo cukrovkou. Dle dostupných vědeckých výsledků je dokázáno, že působí pozitivně i při léčbě rakoviny.

Jak v kuchyni

Pokud se dostaneme k mladým listům, můžeme je jíst rovnou, například v salátu, ty starší je třeba minimálně spařit, nebo krátce povařit. Vždy je třeba seříznout ty nejtvrdší části řapíků, ne že by se nedaly jíst, ale tyto je třeba povařit dlouho, aby došlo ke změknutí. Kromě salátů se hodí do polévek, italských pokrmů, ale také třeba do jáhel či krup. V dnešní době je velmi populární přidávat jeho listy do ovocných smoothie.


Listy vždy odtrhávejte postupně odspodu.
Takto vám bude stále dorůstat a vydrží vám, při správném zazimování,
až do března.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.