Letní evergreen - bezinkový sirup!

2. června 2018 v 16:18 | Eva |  RŮZNÉ ČLÁNKY A ZAJÍMAVOSTI


Při sběru květů je důležité vybrat nějaké čisté, pokud možno minimálně prašné, místo a hezký, slunečný den.

Domácí sirup z květů černého bezu je lahodnou a zejména velmi zdravou pochoutkou.
Bezinkový sirup patří mezi typické chuti a vůně dětství.
Každé jaro naše babičky, prababičky i praprababičky připravovaly z čerstvých bezových květů tuto sluncem vonící lahůdku.

Pil se jen tak rozředěný vodou nebo během chladnějších období se přidával do čaje,
kde odehrával roli přírodního léku proti nachlazením a na posílení imunity.
Všude venku právě kvetou milóny květů divokých růží a bezu.
Pokud chcete pro sebe uchovat alespoň část těchto nádherných slunečních dnů,
zkuste si vyrobit bezový sirup.

Na 1 litr sirupu budete potřebovat:

10 kusů květů černého bezu
1 litr vody
1 kg cukru
30g kyseliny citronové
šťáva a kůra z 1 citronu
pěknou flašku se špuntem

Postup:

Odstřihněte stonky a samotné květy důkladně omyjte a dejte do větší mísy. K nim přidejte citronovou kůru, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a nechte stát. Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte a nechte stát 2-3 dny. Potom sirup přeceďte a uchovávejte v chladu. Řeďte vodou dle chuti. Prý je dobrý i smíchaný s perlivým vínem nebo ginem.
Tak to můžete zkusit na zahřátí..


Sirup z bezových květů
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.